Onderschat een gevoelige huid niet, op tijd inspringen voorkomt uitbreiding van klachten
Steeds meer mensen zijn alerter geworden wat betreft hun huidconditie en merken dan dat ze een gevoelige huid hebben. Het kan dan gaan om roodheid, schilfertjes, jeuk, droog en trekkerig gevoel, rode bultjes of branderigheid. Ook spelen de omgevingsfactoren steeds vaker een rol.
Wanneer we spreken over een gevoelige huid kan het gaan om verschijnselen zoals:
- droogheid
- roodheid
- schilfertjes
- rode bultjes
- jeuk
- branderigheid
- trekkerig gevoel
Een juiste huidverzorging is dan ook geen overbodige luxe.
Gevoelige huid door het huidtype
Een gevoelige huid kan je van nature hebben of in de loop van de jaren hebben opgebouwd. Een blanke huid (zontype 1 en 2) bevat minder pigment en de opperhuid is dunner. Dat betekent dat de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Zodra de huid met de jaren gevoeliger is geworden, kan er ook iets anders aan de hand zijn.
Gevoelige huid door de huidveroudering
Onze huid wordt dunner en kwetsbaarder bij het ouder worden, dit is een normaal gevolg. Onze huid wordt droger omdat we minder talg (vetten) produceren. Ook is de doorbloeding minder, droogte is vaak een voorloper van gevoeligheid. Als de “huidvetten” verminderen, wordt de natuurlijke huidbarrière zwakker waardoor ‘vreemde’ stoffen van buitenaf gemakkelijker de huid kunnen binnendringen en irritatie veroorzaken.
Gevoelige huid door de leefstijl
Door roken, alcohol, medicatie, uv-straling en stress komen chemische stoffen in ons lichaam terecht. Hierbij neemt het aantal vrije radicalen (zeer agressieve moleculen) in onze bloedbaan toe. Het lichaam maakt vrije radicalen onschadelijk door middel van antioxidanten (zoals vitamine C en E), maar bij een ongezonde levensstijl kan het lichaam het aantal vrije radicalen soms niet meer aan, met als gevolg vroegtijdige huidveroudering.
Gevoelige huid door reactie op cosmetica
Een gevoelige huid kan ook worden veroorzaakt door verkeerd gebruik van verzorgingsproducten. Kunstmatige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, alcohol, parfum en kleurstoffen zijn bekende stoffen die een reactie kunnen uitlokken. Tussen een allergische reactie (contactallergie) en een eenmalige huidirritatie door een prikkeling op de huid (reactie) kan er onderscheid gemaakt worden.
Goed opletten op de houdbaarheid en op de ingrediënten is mijn advies!
Ik help je hier graag verder mee met een persoonlijk advies.
Gevoelige huid door andere huidklachten
Een gevoelige huid door roodheid, blaasjes, jeuk en schilfers kunnen duiden op een ontstekingsreactie van de huid. We spreken dan over een vorm van ‘dermatitis’. Voorbeelden van huidklachten die onder deze categorie vallen zijn eczeem, contactallergie, luieruitslag en psoriasis. Deze klachten worden onderzocht en behandeld bij de dermatoloog.
Gevoelige huid door rosacea
Ook rosacea wordt regelmatig door de dermatoloog of huisarts gediagnosticeerd, maar wordt helaas nog te vaak over het hoofd gezien. Rosacea begint meestal bij een gevoeligheid in het gelaat en een toenemende roodheid op de wangen.
Waarmee kan ik je helpen?
Ik zal een huidonderzoek doen om te zien of er sprake is van een (over)gevoelige huid. Aan de hand van de gegevens die ik signaleer stel ik een behandelplan op, bestaande uit gezichtsbehandelingen en effectief productadvies en persoonlijk advies om de gevoeligheid te verminderen en te voorkomen.